KANAMALAR
Çeşitli nedenlerle kanın damar dışına çıkmasına "KANAMA" denir. Yetişkin bir kimsede 5-6 kg. kan vardır. 1-1,5 kg. kan kaybeden bir insanın hayatı tehlikeye girer. O halde kanamaları hemen durdurmak gerekir. Genelde iç ve dış kanama olmak
üzere kana¬maları ikiye ayırabiliriz.
1. İÇ KANAMALAR :
iç organlardaki dokuları besleyen kan damarlarının yırtılması veya zedelenmesi sonucu kanın damarlardan vücut boşluklarına akmasına "İÇ KANAMA" denir. Çoğunlukla delici olmayan (kunt) travmalar sonucu meydana gelir.
Bulguları; baygınlık hali, baş dönmesi, huzursuzluk, yüzde, dudaklarda ve parmak uçlarında solukluk, nemli ve soğuk deri, susa¬ma hissidir. Nabız hızlı ve zayıftır, güçlükle hissedilir. Hızlı solunum gözlenir, sanki hava alamıyormuş gibi bir his (hava açlığı) olur, şuur azalır ve en sonunda şuur kaybolur.
YAPILACAK İLKYARDIM:
- Hemen 112 aranmalı.
- Yaralı sırt üstü yatırılıp başı yana çevril-meli. Ağızdan içecek madde verilmemeli. Sarsmadan ambulans veya sedye ile has-taneye götürülmeli.
2. DIŞ KANAMALAR :
Kanın damardan vücut dışına çıkmasına "DIŞ KANAMA" denir. Genellikle yaralanma¬lar sonucu olur. Atardamar, toplardamar, kıl¬cal damar kanamaları şeklinde görülür.
YAPILACAK İLKYARDIM:
Ciddi kan kaybı olan kanamalarda kana-yan yer üzerine bastırılarak kanama durdu-rulmaya çalışılırken kişi derhal bir sağlık ku¬ruluşuna en güvenli şekilde ulaştırılmalı. Bu sürede yapılabilecekler:
- Hemen 112 aranmalı.
- Yara ufak ve kanama az ise; yara üzerine temiz bir bez ya da pansumanla bastırıl-mak
- Yara içindeki yabancı cisimler çıkarılma-dan; kravat, eşarp veya varsa sargı bezi yara üzerine temiz bir pansuman bezi koyduktan sonra sıkıca sarılmalı. 20 dk. sonra açılmalı.
- Yaralı veya kanayan kısım kalp seviyesi üzerine yükseltilmeli. Bu durumda kana-ma azalır hatta durabilir.
hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık
22 Nisan 2008 Salı
Kanamalar
Hastalık Türü: Kesikler ve Kanamalar