AŞI SONRASI REAKSIYONLAR ve YAPILMASI GEREKENLER
Hepatit B Aşısı
Aşıdan sonra reaksiyon görülmesi nadirdir. En sık görülen reaksiyonlar; aşı yerinde kızarıklık , şişlik, huysuzluk, yorgunluk, ateş, ağlama, kusma, ishal ve uykusuzluktur. Ateş, ağrı ve huzurluk için ağrı kesici, ateş düşürücü verilebilir. Oluşabilecek diğer yan etkiler doktora bildirilmelidir.
Karma Aşı ( Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci + Menenjit )
Aşı sonrası reaksiyon diğer aşılara oranla daha sık görülür. Aşı sonrası ilk üç gün içerisinde ateş, ağrı, huzursuzluk, ağlama, aşı yerinde kızarıklık, şişlik, sertlik oluşabilir. Aşı sonrası bir ya da iki gün ağrı kesici kullanılması, ateş veya ağrı şikayetini azaltır.Aşı yerinde oluşan sertlik ve şişliğe lokal olarak kolonya pansumanı yapılması ( günde 1-2 kez 10 dakika ) yararlı olabilir. Oluşabilecek diğer yan etkileri doktora bildirmek gereklidir.
Karma aşının yan etkileri azaltılmış, ateş yapmayan şekli vardır.
BCG ( Verem ) Aşısı
Aşı sonrası reaksiyon görülmesi nadirdir. En sık görülen reaksiyon aşı yapılan bölgede ilk günlerde oluşan kızarıklıktır. Aşı yapıldıktan sonra yaklaşık 4-6 hafta sonra aşı yapılan bölgede kızarıklık, sertlik, kabarıklık ve akıntı olabilir. Bunun yanında aşının yapıldığı taraftaki koltuk altında beze gelişebilir. Olabilecek diğer yan etkileri doktora bildirmek gerekir.
Kızamık Aşısı
Aşı sonrası reaksiyon görülmesi nadirdir. Aşıdan 5-12 gün sonra ateş, hapşırık, burun akıntısı, deri döküntüsü görülebilir. Ateş olduğunda ağrı kesici ve ateş düşürücü verilebilir. Oluşabilecek diğer yan etkileri bildirmek gereklidir.
Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak
Aşı sonrası reaksiyon görülmesi nadirdir. Aşıdan sonra oluşabilecek reaksiyonlar 5 gün sonra ortaya çıkar. Bunlar; ateş, burun akıntısı, hapşırık, kırmızı-pembe renkli döküntülerdir. Ateş olduğunda ağrı kesici ve ateş düşürücü verilebilir. Oluşabilecek diğer yan etkileri doktora bildirmek gereklidir.
Su Çiçeği Aşısı
Enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişme ve sertlik gibi reaksiyonlara rastlanılabilir. Aşılamadan 1-3 haftadan sonra ateş ve döküntü ortaya çıkabilir.Bunlar geçicidir, birkaç gün içinde kaybolur. Nadir de olsa aşılamadan hemen sonra döküntü, kızarıklık, kaşıntı ve ateş görülebilir. Ateş olduğunda ağrı kesici ve ateş düşürücü verilebilir. ( Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak ASPIRIN KESINLIKLE VERILMEZ ) Oluşabilecek diğer yan etkileri doktora bildirmek gereklidir.
Hepatit A Aşısı
Aşı sonrası reaksiyon görülmesi nadirdir. Aşı yerinde ağrı, kızarıklık ve bazen de sertlik oluşabilir. Hafif ateş ve baş ağrısı, kas ve eklem arısı görülebilen en sık reaksiyonlardır. Ateş olduğunda ateş düşürücü verilebilir. Oluşabilecek diğer yan etkileri doktora bildirmek gereklidir.
Grip ( Influenza ) Aşısı
Aşı sonrası aşı yerinde şişlik, kızarıklık, morarma ve sertlik olabilir. Bunun yanında ateş, titreme, terleme, halsizlik baş ve kas ağrısı görülebilir. Bu yan etkiler tedavi gerektirmez.
hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık
22 Nisan 2008 Salı
AŞI SONRASI REAKSIYONLAR ve YAPILMASI GEREKENLER
Hastalık Türü: Aşılar