29 Nisan 2008 Salı

Akne nedir?

Akne nedir?

Akne bir cilt problemidir.
Akne, sivilcelere neden olan cilt yağlanması durumunda ortaya çıkar.

Akne Semptomları (Belirtileri) Nelerdir?

Semptomlar:

• Siyah noktalar (yağ bezelerini tıkar)

• Sivilceler

• Acıyan veya içi irinle dolu kırmızı şişlikler

En kötü koşullarda, bir kist oluşabilir. Kist, cilt altında oluşan şişliktir. Sivilceden daha büyük olur.


Akne Nasıl Teşhis Ediliyor?

Doktorunuz cildinizdeki sivilceleri, siyah noktaları, veya kistleri kontrol edecektir. Doktorunuz, probleminizin ne zamandan beri devam ettiğini ve cilt temizliğini nasıl yaptığınızla ilgili sorular yöneltecektir


Akne Nasıl Tedavi Ediliyor?

Uzman doktorunuz size şunları verebilir:

• Sabunlar veya losyonlar

• Akneyi kurutan jel

• Losyon veya jele ilave akneyi yok etmek için antibiyotik

• Retin A içeren cilt kremleri

• Antibiyotik

En kötü durumlarda, doktorunuz dikkatli kullanılması gereken bir ilaç tavsiye edebilir. Hamile bayanların veya hamile olduğundan şüphelenen bayanların bu ilacı kullanmaması gerekiyor. İlaç bebekte doğumsal kusurlara neden olabilir.

Doktorunuz ayrıca ilaçla birlikte büyük kistler enjekte edebilir. Bu, cildinizde iz kalmasını önleyecektir.

Kendime nasıl dikkat etmeliyim?

Doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın. Ayrıca aşağıdaki öneriler de faydalı olacaktır:

• Günde iki defa yüzünüzü yumuşak bir sabunla yıkayın. Sabun bezinizi her gün değiştirin. Islak bez üzerinde bakteriler çoğalabilir.

• Sık sık ellerinizi yıkayın. Ellerinizi mümkün mertebe yüzünüzden uzak tutun.

• Sivilcelerinizi sıkmaktan, kopartmaktan, kaşımaktan, ve sürtmekten sakının. Bu hareketler iz kalmasına neden olabilir.

• Haftada en az iki defa saçlarınızı şampuanlayın. Saçlarınızın yüzünüze değmemesine özen gösterin.

• Eğer belirli yiyeceklerin aknelerinizi artırdığını düşünüyorsanız, o yiyeceklerden uzak durun.

• Yağlı yiyeceklerin piştiği mutfaklarda çalışmayın.

• Güneş yanıklarına dikkat edin.

• Stresden uzak durun. Kendinize sakin zamanlar ayırın, egzersiz yapın, veya gerekirse bir danışmanla görüşün.

• Doktorunuzla görüşün. Kullandığınız ilaçların listesini tutun. Hangi ilaçların ne kadar yararlı olduğunu not edin. Doktorunuza ilaçlar konusunda yardımcı olabilirsiniz.

Hiçbir zaman pes etmeyin. Temiz bir cilde sahip olana kadar, doktorunuzla en uygun tedavi yöntemini bulmak için çalışmalısınız.

hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık

Ağız Kokusunu Nasıl Önleyebilirim ?

Ağız Kokusunu Nasıl Önleyebilirim ?

Öncelikle şu yöntemleri deneyiniz:

•Dişlerinizi daha iyi temizleyiniz. Dişlerin arasına sıkışan yemek artıkları pis kokulu plakların oluşmasına neden olur. Florür içeren bir diş macunuyla günde iki kez 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın ve günde bir kez diş ipi kullanın. İki diş arasını her temizleyişinizde diş ipinin temiz bölümünü kullandığınızdan emin olun.
•Koku üreten bakterileri temizlemek için dilinizi, özellikle de arka bölümünü, fırçalayın.
•Daha fazla su için. Sabahları oluşan kötü ağız kokusunun sebebi, geceleri vücudunuzun suyu tüketmesidir. Eğer fazla su içmezseniz nefesiniz ekşiyebilir.
•Diş çürümelerine karşı florür ya da anti-bakteriyel içeren suyla ağzınızı çalkalayın.
•Sigara, kahve, alkol, soğan ve sarımsaktan uzak durun.
•Dişlerinizi fırçalayamazsanız, şekersiz sakız çiğneyin. Böylece asidin etkisini yok eden tükürük salgınız çoğalır ve plakların yok edilmesine yardımcı olarak nefesinizi temizler. Tatlandırıcı Xylitol içeren cikletler bakteri gelişimini engellemeye yardımcı olur.
•Çay içmeyi deneyebilirsiniz. Laboratuvar çalışmaları, siyah ve yeşil çayın, ağızdaki kötü kokunun sebebi olan kimyasalları üreten bakterileri engellediğini ortaya koymuştur.
•Eğer protez diş kullanıyorsanız, onları geceleri çıkarın ve iyice temizleyin. Mümkünse, uyurken ıslak kalmasını sağlayın. Küf , mantar ve bakterilerden temizlenmesi için onu protez temizleyici bir sıvının içinde bırakın. Ağzınızdaki, protezin temas ettiği, her bölgeyi fırçalamayı unutmayın.
•Check-up ve temizlik için düzenli olarak diş hekiminize ve dental hijyenistinize başvurunuz.. Böylece diş eti hastalıklarınızı ve diğer dental problemlerinizi kontrol edebilirler.
•Ağız kokunuzu geçici olarak engellemek için gargara yapabilir veya diğer nefes temizleyicileri kullanabilirsiniz. Ancak nefesinizi temizlemek için başka bir şeyi devamlı olarak kullanmanız gerekirse, nedenleri ortaya çıkarması için öncelikle diş hekiminize başvurun.

Eğer daha iyi bir diş bakımı nefes kokunuzu iyileştirmiyorsa, kötü kokunun diğer muhtemel sebeplerini değerlendirmesi için doktorunuzla irtibata geçin.





hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık

Ağız Kokusu Nasıl Teşhis Edilir ?

Ağız Kokusu Nasıl Teşhis Edilir ?

Eğer ağız kokusuyla ilgili bir şikayetiniz varsa diş hekiminize danışın. Doktorunuz ağzınızı, diş çürüklerini, plakları ve diş eti hastalıklarının olup olmadığını kontrol eder.

Eğer hekiminiz ağzınızı sağlıklı bulursa sizi, ağız kokusuna neden olabilecek tıbbi sorunları kontrol etmesi için başka bir doktora yönlendirebilir.



hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık

Kötü Ağız Kokum Olduğunu Nasıl Bilebilirim ?

Kötü Ağız Kokum Olduğunu Nasıl Bilebilirim ?

Nefesini kontrol etmenizin en kolay yolu şudur:

Parmağınızı yalayın ve tükürüğünüzün kurumasını bekleyin.
Daha sonra kuruyan kısmı koklayarak nefesinizin nasıl olduğunu anlayabilirsiniz.






hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık

Ağız Kokusu (Halitosis) Nasıl Oluşur?

Ağız Kokusu (Halitosis) Nasıl Oluşur?

•Plak nedeniyle oluşan diş çürüğü ve diş eti hastalığı (Plak; mukus, tükürük, yemek artıkları ve bakterilerden oluşan yapışkan bir maddedir.)
•Tütün ürünleri kullanmak.
•İlaçlardan, tükürük bezi problemlerinden ya da ağızdan nefes almaktan kaynaklanan ağız kuruluğu (Bu durum ağzınızın temizlenmesi için yeterli tükürüğünüzün olmadığı anlamına kalır.)
•Düzensiz yemek yemek
•Ülsere neden olabilen bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon (H. pylori)
•Ağız enfeksiyonları
•Soğuk algınlığı, sinüzit, bronşit ve bademcik iltihabı gibi diğer enfeksiyonlar
•Diyabet, karaciğer ya da böbrek hastalıkları ve gastrointestinal problemler gibi diğer sorunlar





hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık

Ağız Kokusu (Halitosis) Nedir?

Ağız Kokusu (Halitosis)

Halitosis denilen ağız kokusunun birçok nedeni olabilir. En çok görülen sebebi her gün dişinizi fırçalamamanız ve diş ipi kullanmamanızdır. Eğer yemek yedikten sonra oral hijyeninize dikkat etmezseniz ağzınızda bir miktar yemek artığı kalır. Bunlar bakteri ve küf biriktirerek kötü kokuya neden olur.

Kötü kokuya sarımsak ve soğan yemek de neden olabilir. Yiyecekler sindirilip kana karıştığında yemeklerden aldığımız maddeler, verdiğiniz nefesle birlikte ciğerlerinizden çıkarak havaya karışır. Yediğiniz tüm yemekler vücudunuzdan atılana kadar kötü ağız kokusuna neden olabilir.






hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık

A Vitamini

A vitamini, sadece bazı yiyeceklerde bulunur ve büyüme, sağlıklı bir cilt, ve gözler için gereklidir. Tükettiğiniz gıdalardan yeterli düzeyde A vitamini alamadığınız takdirde, ilaç olarak A vitamini önerilir.

A vitamini almadan önce nelere dikkat etmeliyim?

Eğer,

• Böbrek veya karaciğer rahatsızlığınız varsa,
• Alkol bağımlılığınız varsa

İlacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Hamile veya emziren annelerin, yüksek dozda A vitamini almadan önce mutlaka doktoruyla görüşmeleri gerekir. Yüksek doz A vitamini bebeğe zarar verebilir.


Nasıl kullanmalıyım?

İlacı kullanmadan önce, doktorunuzdan hangi dozda ve nasıl kullanmanız gerektiğiyle ilgili bilgi almalısınız. Doktorunuzun önerdiğinden daha fazla dozda ilaç almamalısınız. A vitamini vücutta depolanan bir vitamindir. Uzun süre yüksek dozda alınan A vitamini, ölümcül olabilecek zehirlenmelere neden olabilir. Doktorunuz onaylamadığı takdirde yüksek dozda A vitamini almamalısınız.

A vitamini, hap, kapsül, veya sıvı halde bulunabilir. Eğer ilacı sıvı olarak alıyorsanız, yiyeceklerinizle veya meyve suyunuzla karıştırabilirsiniz. Hapları veya kapsülleri bütün olarak yutmalısınız.

İlacı almayı unuttuysanız, hatırladığınız an alabilirsiniz. Ancak bir sonraki ilaç saati gelmişse, unuttuğunuz dozu atlamalı, ve tek doz ilaç almalısınız. Kesinlikle iki doz ilaç almamalısınız. Eğer unuttuğunuz dozla ilgili ne yapacağınıza karar veremiyorsanız, veya birden fazla dozu kaçırdıysanız, doktorunuzla görüşmelisiniz.

Yan etkileri nelerdir?

A vitamini ilaçları, yararlarının yanı sıra yan etkileri de görülebilir. Bazen çok ciddi yan etkilere neden olabilir. Bazı yan etkiler ise bedeniniz ilaca alıştıkça, zamanla kaybolur. Eğer devam eden veya kötüleşen yan etkileri varsa, mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

A vitamini, önerilen dozda alındığında, genellikle herhangi bir yan etkiye neden olmaz.

Uzun süre yüksek dozda A vitamini almak, ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dişeti kanaması, ağızda yara, bilinç bulanıklığı, ateş, ishal, kusma, baş dönmesi, uyuşukluk, ikili görme, dudaklarda kuruma ve çatlak, ciltte dökülme, şiddetli başağrısı, karın ağrısı, saç dökülmesi, veya ciltte sarılık gibi yan etkiler ortaya çıktığında, mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

"Burada yer alan bilgiler, A vitamini ilacının tüm yan etkilerini ve etkileşime girdiği bütün ilaçları içermemektedir. Daha fazla bilgi veya sorularınız için doktorunuzla görüşmelisiniz."

A vitaminiyle etkileşime geçen diğer ilaçlar nelerdir?

A vitamini, diğer bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir. Reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler, bitkisel ilaçlar, ve bazı yiyecekler A vitamini ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Bu ürünlerin birarada kullanılması, ciddi yan etkilere neden olabilir.

• Doğum kontrol hapları
• Kolesterol ilaçları
• İsotretinoin
• Mineral yağlar
• Orlistat
• Retinoidler

Yukarıda yer alan ilaçlardan birini kullanıyorsanız, mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Doktorunuzla görüştüğünüzde, kullandığınız ilaçların (reçeteli, reçetesiz, besin destek ürünleri, bitkisel ilaçlar ve vitaminler) listesini yanınızda bulundurmalı, ve doktorunuza hepsini bildirmelisiniz.

Hangi koşullarda saklamalıyım?

Bu ilacı, ısıdan ve ışıktan uzakta saklamalısınız. Sıvı olan ilacın ise donmamasına dikkat etmelisiniz.

-------------------------------------------------

Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlarınızı çöp sepetine atmamalısınız.
İlaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklamalısınız.
Kullandığınız ilaçları başkalarının da kullanmasına izin vermemelisiniz.




hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık