29 Nisan 2008 Salı

A Vitamini

A vitamini, sadece bazı yiyeceklerde bulunur ve büyüme, sağlıklı bir cilt, ve gözler için gereklidir. Tükettiğiniz gıdalardan yeterli düzeyde A vitamini alamadığınız takdirde, ilaç olarak A vitamini önerilir.

A vitamini almadan önce nelere dikkat etmeliyim?

Eğer,

• Böbrek veya karaciğer rahatsızlığınız varsa,
• Alkol bağımlılığınız varsa

İlacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Hamile veya emziren annelerin, yüksek dozda A vitamini almadan önce mutlaka doktoruyla görüşmeleri gerekir. Yüksek doz A vitamini bebeğe zarar verebilir.


Nasıl kullanmalıyım?

İlacı kullanmadan önce, doktorunuzdan hangi dozda ve nasıl kullanmanız gerektiğiyle ilgili bilgi almalısınız. Doktorunuzun önerdiğinden daha fazla dozda ilaç almamalısınız. A vitamini vücutta depolanan bir vitamindir. Uzun süre yüksek dozda alınan A vitamini, ölümcül olabilecek zehirlenmelere neden olabilir. Doktorunuz onaylamadığı takdirde yüksek dozda A vitamini almamalısınız.

A vitamini, hap, kapsül, veya sıvı halde bulunabilir. Eğer ilacı sıvı olarak alıyorsanız, yiyeceklerinizle veya meyve suyunuzla karıştırabilirsiniz. Hapları veya kapsülleri bütün olarak yutmalısınız.

İlacı almayı unuttuysanız, hatırladığınız an alabilirsiniz. Ancak bir sonraki ilaç saati gelmişse, unuttuğunuz dozu atlamalı, ve tek doz ilaç almalısınız. Kesinlikle iki doz ilaç almamalısınız. Eğer unuttuğunuz dozla ilgili ne yapacağınıza karar veremiyorsanız, veya birden fazla dozu kaçırdıysanız, doktorunuzla görüşmelisiniz.

Yan etkileri nelerdir?

A vitamini ilaçları, yararlarının yanı sıra yan etkileri de görülebilir. Bazen çok ciddi yan etkilere neden olabilir. Bazı yan etkiler ise bedeniniz ilaca alıştıkça, zamanla kaybolur. Eğer devam eden veya kötüleşen yan etkileri varsa, mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

A vitamini, önerilen dozda alındığında, genellikle herhangi bir yan etkiye neden olmaz.

Uzun süre yüksek dozda A vitamini almak, ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dişeti kanaması, ağızda yara, bilinç bulanıklığı, ateş, ishal, kusma, baş dönmesi, uyuşukluk, ikili görme, dudaklarda kuruma ve çatlak, ciltte dökülme, şiddetli başağrısı, karın ağrısı, saç dökülmesi, veya ciltte sarılık gibi yan etkiler ortaya çıktığında, mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

"Burada yer alan bilgiler, A vitamini ilacının tüm yan etkilerini ve etkileşime girdiği bütün ilaçları içermemektedir. Daha fazla bilgi veya sorularınız için doktorunuzla görüşmelisiniz."

A vitaminiyle etkileşime geçen diğer ilaçlar nelerdir?

A vitamini, diğer bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir. Reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler, bitkisel ilaçlar, ve bazı yiyecekler A vitamini ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Bu ürünlerin birarada kullanılması, ciddi yan etkilere neden olabilir.

• Doğum kontrol hapları
• Kolesterol ilaçları
• İsotretinoin
• Mineral yağlar
• Orlistat
• Retinoidler

Yukarıda yer alan ilaçlardan birini kullanıyorsanız, mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Doktorunuzla görüştüğünüzde, kullandığınız ilaçların (reçeteli, reçetesiz, besin destek ürünleri, bitkisel ilaçlar ve vitaminler) listesini yanınızda bulundurmalı, ve doktorunuza hepsini bildirmelisiniz.

Hangi koşullarda saklamalıyım?

Bu ilacı, ısıdan ve ışıktan uzakta saklamalısınız. Sıvı olan ilacın ise donmamasına dikkat etmelisiniz.

-------------------------------------------------

Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlarınızı çöp sepetine atmamalısınız.
İlaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklamalısınız.
Kullandığınız ilaçları başkalarının da kullanmasına izin vermemelisiniz.




hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık