22 Nisan 2008 Salı

KÖTÜ HUYLU NODÜLLER

KÖTÜ HUYLU NODÜLLER

Kötü huylu nodüller genellikle tek, sert, sınırları düzensiz, hareket kabiliyetleri az ve ağrısızdırlar. Çoğunlukla meme üst dış kadranına yerleşmektedirler.

Meme kanserine yol açan unsurlar tamamen bilinmemesine rağmen risk artırıcı faktörler belirlenebilmektedir.
Bunlardan dördü önemlidir:

1. 50 yaş üstü
2. Ailesinde kanser hastası bulunan kişiler
3. Çocuk sahibi olmama veya 35 yaş sonrası gebelik
4. Adet görmenin 12 yaş öncesi dönemde başlaması ve 54 yaş sonrası menopoza girme


Bu dört faktör büyük önem taşımakla birlikte yağ ve kırmızı et tüketimi yönünden zengin olan yemek alışkanlığına sahip bayanlarda da meme kanserine sıklıkla rastlanır. Bu özellikleri taşıyan kişilerin gelecekte mutlaka meme kanseri ile karşılaşacakları anlamına gelmemektedir. Sadece bayan nüfus içinde, yüksek risk altında bulundukları belirtilmektedir. Yine de ihtiyatlı olunması gerekmektedir.

Başlangıç döneminde kanser

Kanser olan bir nodülün, gelişimine başlamasından yıllar öncesine kadar uzandığını bilmek önemlidir. Bu tümör ancak belirli bir hacime sahip olduğunda klinik olarak elle muayene edilebilir. Bundan önce herhangi bir belirti olmadan büyümüştür.

Elle muayene edilemeyen bu kanser başlangıcı ancak mamografi ile tespit edilebilir. Meme kanserinin tedavisi mümkündür. Tedavi olasılığı doku bozukluğu ne derece az ise o oranda artmaktadır. Erken tanı çok önemlidir.

İlerleme aşamasında Kanser

Ele gelen büyük bir tümör tespit edildiğinde lenf bezlerine ve diğer uzak organlara yayılmış olabilir. Tedavis de daha komplikedir ve başarı şansı düşüktür.

Bir nodülün iyi yada kötü huylu olduğunun kesin tanısı, ancak biyopsi ile alınan hücrelerin incelenmesi ile mümkündür.

NASIL ÖNLENİR- ERKEN TANI!

  • Kendi kendine meme muayenesi
  • Doktor muayenesi
  • Mamografi


Kendi kendine meme muayenesi

Memelerinizi ayda bir kere özellikle adet döneminden sonra kendi kendinize elle muayene etmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu muayene sizin için hayat kurtarıcı olabilir. Adet dönemi sonrası memelerin en az hassas ve gergin olduğu ve değerlendirmenin en kolay olduğu dönemdir. Adet görmeyen kadınlar ayın herhangi bir gününü belirlemeli ve o gün düzenli muayene alışkanlığı edinmelidir. Düzenli muayeneler ile meme dokunuzu tanıyacak ve herhangi bir değişikliği daha kolay saptayacaksınız. Böyle bir değişikliği saptadığınızda ise vakit geçirmeden doktorunuza başvurmalısınız.

Doktor muayenesi

Her kadının düzenli yılda bir kez jinekologa başvurması gerekir. Bu muayeneler sırasında ise meme muayenesi yapılarak herhangi bir anormal durum saptanmaya çalışılır. Memede ele gelen kitle, meme başı akıntısı, meme başında yara ve çukurlaşma, meme cildinde düzensizlik ve koltuk altında ele gelen nodüller gibi bulgular önemlidir. Hastanın yaşına ve ailesinde meme kanseri olup olmamasına göre mamografi, meme USG ve/veya meme başı akıntısından yayma testleri istenir. Böylece anormal durumun nedeni araştırılmaya çalışılır.

Mamografi

Meme dokusunun anormal durumlarının tespiti için yapılan bir röntgen çekimidir. Bazı kadınlar mamografi çektirmekten çekinir, korkar. Kullanılan radyasyon dozu oldukça azdır ve yıllık muayene herhangi bir risk içermez. Mamografi meme kanserini erken tespit etmede yeri doldurulamaz bir tetkik şeklidir. Sadece mamografi sayesinde en ufak değişimler anlaşılıp elle muayenede farkedilemeyen nodüllerin büyümesi tespit edilebilir. Yine sadece mamografi ile başlangıç aşamasındaki kanserleri teşhis etmek mümkündür.
  • 40 yaşından itibaren yılda bir her kadının mamografi çektirmesi önerilir.
  • risk faktörlerine sahip ise (örneğin ailesinde meme kanseri olan birinci derece yakını varsa) 35 yaşından sonra da çekilebilir.
  • Şüpheli olgularda mamografinin bir yıldan az aralıklarla tekrar edilmesi gerekebilir.





hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık