22 Nisan 2008 Salı

Kırıklar

KIRIKLAR

Herhangi bir kuvvet zoru ile kemik bütün­lüğünün bozulmasına "KIRIK" denir. Kırıklar­da kırık yeri ve yakınında şiddetli ağrı, do­kunmaya karşı hassasiyet, şekil bozukluğu, şişlik, morluk, hareketsizlik ve kuvvetsizlik, kırık kemiklerin birbirine sürtünme sesi gibi bulgular olur.

KIRIKLARDA İLKYARDIM


- Hemen 112 aranmalı. Eğer deride yara varsa üzerine steril bir pansuman ya da temiz bir mendil koyup sarılmalı.

- Yara içinde görülen kemik parçaları çıka­rılmaya çalışılmamak Kanamalara, da­mar ve sinirlerin yaralanmalarına neden olabileceği için parçalı yaralanmalarda yaralı kısmın üzerine steril pansuman ko­yulmalı. Sonra bir bez simit şeklinde kat­lanıp delik olan kısmı ortaya gelecek şe­kilde steril bezin üzerine yerleştirilmeli. En üst kısmına kalın pamuk ya da sünger tabakası koyulmalı ve sarılmalı.

- Kırık olabilecek bölgeye elle hoyratça do­kunulmamak Kırık bölge oynatılmamak Kırık yerindeki ağrı şoka yol açabilir. Kırık kemik uçları damar ve sinirleri yaralaya­bilir. Bu nedenle en küçük yanlış hareket iyileşebilecek bir kırığın daha fazla açıl­masına, damar ve sinirlerin zedelenerek aşırı kanama olmasına, felçlere veya id­rar, büyük abdest tutamama gibi önemli sorunlara neden olabilir.

- Kırık kemik uçlarını hareketsiz hale getir­mek için kırık yeri tespit edilmeli. Kol ya da bacağın her iki yanına tüm kolu veya bacağı destekleyecek şekilde kalın karton ya da tahta, dikkatli bir şekilde koyulup sargı bezi, eşarp, kravat ya da gömlek par­çaları ile bağlanarak hareketsiz hale geti­rilmeli.

- Tespit için kullanılan karton, tahta gibi ge­reçler kırık yerinin bir üst ve bir de alt ta­rafındaki eklemlerin ötesine kadar gele­cek uzunlukta olmalıdır. Bu araçlara "ATEL" adı verilir. Bunların deriye doku-

nan kısımları pamuk ve bezlerle beslen­meli.

- Kırık sabitlendikten sonra, kırık yerin üze­rine havluya sarılı buz torbası koyulmalı. Yaralı battaniye ile örtülmek Kırılan kı­sım hangi durumda bulunduysa o durum­da tespit edilmeli. Kırık yerine koyulmaya çalışılmamak Gereksiz dokunmalardan kaçınılmalı.

- Çoğu kez yüksek bir yerden düşme ya da trafik kazaları sonucu omurgada kırık ve/veya bazen omurga içinden geçen omurilikte değişik derecelerde yaralan­malar olabilir. Bu nedenle yaralı döndü-rülmemeli ve ayağa kaldırılmamak Eğer belde bir kırık riski varsa, yaralı yerinden kaldırılmadan altına genişçe bir tahta ya da kapı yerleştirilmeli.

- Baş ve boyunun her iki yanına ayakkabı­lar ve katlanmış elbiseler koyularak, boy­nunun oynaması önlenmeli. Eğer kum tor­bası varsa o da koyulabilir. Naylon torba içine kum veya toprak doldurarak kum torbası yapılabilir.

- Yaralı; omuzlar, kalça, uyluk dizaltı ve ayak bileğinin üzerinden geçecek şekilde geniş bezlerle tahtaya bağlanıp taşınmalı. Röntgen çekilip kırık olmadığı kesinleş­medikçe ayağa kaldırılmamak

- Yaralı en kısa zamanda bir sağlık kurulu­şuna götürülmeli.

- YARALININ KOPAN BİR ORGANI VAR­SA HASTA İLE BİRLİKTE HASTANEYE GÖTÜRÜLMELİ. (Kopan organ veya doku; temiz, ıslak gazlı beze sarılarak bir naylon torbaya konur ve torba buz dolu bir kapta veya buz dolu başka bir torba içinde taşınır).




hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık