22 Nisan 2008 Salı

Kesikler

KESİKLER

Evlerde en sık görülen kazalardan birisi de kesiklerdir. Sadece deri kesişi olabileceği gibi, damar, sinir, kas ve tendonların zarar görmesi de söz konusu olabilir. Şiddetli darbelerle olan kesiklerde; parmak, el-kol, ayak-bacak kopmaları da görülmektedir. Ayrıca kafatası, yüz, göğüs, karın ve cinsel bölgelere ait, kesici ve delici alet yaralanmalarında ciddi organ harabiyeti ve kaybı olabileceği gibi hayati tehlike de söz konusu olabilir.

KESİKLERDE İLKYARDIM

Kesiklerde en önemli tehlike kan kaybıdır. Ciddi kan kaybı olan kesiklerde kanayan yer üzerine bastırılarak kanama durdurulmaya çalışılırken kişi derhal bir sağlık kuruluşuna en güvenli şekilde ulaştırılmalı. Bu sürede yapılabilecekler :
- Kesiğin üzeri kirlenmişse sabunlu suyla ve temiz bir bezle yıkanmalı, dışardan görülebilen yabancı cisim (cam kırığı, taş, kum parçası vb.) varsa alınmalı. Görülmeyen parçalar olabileceğinden içi karıştırılmamalı ve batmış olanlar çıkarılmaya çalışılmamak
- Kesikte sızıntı şeklinde kanama varsa, ka-nayan kısım kalp hizasından yukarıya ge¬lecek şekilde kaldırılıp bastırılmak
- Parçalanmış deriler ve organlar koparıl-mamalı, temiz bir şekilde sabitlenip der-hal sağlık kuruluşuna götürülmeli.
- Kol ve bacaktaki kanamalı kesiklerde, ka-nayan bölge üzerine, kanamayı durdura-cak şiddette bastırılmak Kanama durun-caya kadar o şekilde tutulmalı.
- Kesilmeye bağlı büyük deri parçası, par-mak, el, kol, ayak, bacak kopmaları oldu-ğunda; kopan organ veya doku, temiz, ıs-lak gazlı beze sarılarak bir naylon torbaya konulmalı ve torba buz dolu bir kapta hasta ile birlikte sağlık kuruluşuna götürülmeli.
- Kesik yaraların üzerine yara tozu, merhem vb. şeyler sürülmemeli. Kesinin içine bulaşmayacak şekilde dıştan baticon sürülebilir.
- Belli bir süreden sonra dikiş atılamayacağından, basit yüzeysel cilt kesilerinde bile yaralı 6 saati doldurmadan sağlık kuruluşuna götürülmeli.
- Karın boşluğu, göğüs, kafatası ve göze saplanan kesici delici alet kesinlikle çıka-rılmaya çalışılmamalı ve yaralı acilen bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı.








hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık