22 Nisan 2008 Salı

Kas Krampları

KAS KRAMPLARI

Bir ya da birkaç kas grubunda birdenbire ve istem dışında olan kısa ya da uzun süreli kasılma "KRAMP" olarak tarif edilir.
Zorlu antrenman, yorgunluk ya da tuz kaybı kramplara yol açabileceği gibi hiç bir

neden olmadan da oluşabilir. En çok ayak ve baldır kaslarında olur. Bazen 10 dakika ka¬dar devam edebilir. Yaşlı kişiler, hamileler, şeker hastaları ve damar hastalarında daha sıklıkla görülür. Suni böbrek tedavisi gören¬lerde ağrılı kramplara kaslardaki oksijen mik¬tarının yetersizliği yol açmaktadır. Kanda kalsiyum azalması "tetani" denen kramplarla kendini gösteren önemli durumlar yaratır. İs¬hal, kusma ya da terleme, kan basıncının yüksek olması, kanda potasyum miktarının düşük olması da kas kramplarına ortam ha¬zırlar. Bazı ilaçlar krampların ortaya çıkması¬na neden olabilir.

KAS KRAMPLARINDA İLKYARDIM

- Kişi sakin olarak yatırılmalı.
- Bir elle kramp girmiş ayak ucundan tutup, yukarı doğru bükülerek normal durumuna getirilmeye çalışılmalı. Diğer elle baldır kısmına hafifçe bastırılmak
- Elin kenarı ile kramp girmiş kasın üzerine hafifçe vurulmalı.
- El ayası ile kramp girmiş kasa, masaj ya-pılmalı.
- Kramp girmiş kasın üzerine havluya sarıl-mış termofor koyularak, sıcak uygulanma¬lı. Bundan sonra tekrar masaj yapılmalı.
- Krampın nedeni, fazla sıcak sonucu su ve tuz kaybı olabilir. Böyle bir durumda 1 lit¬re su ya da ayrana 1 çeyrek çay kaşığı ka¬dar tuz karıştırılıp içirilmeli.
- Kramp geçtikten sonra kramp giren ayak ve baldır kasları gerilmeli.





hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık