22 Nisan 2008 Salı

İYİ HUYLU NODÜLLER

İYİ HUYLU NODÜLLER

Memede oluşan herhangi bir sertlik nodül olabilir. Genellikle bunlar tek taraflı olup adetle kaybolmazlar. Kadınların yaklaşık %50'si hayatları boyunca nodülle yaşarlar. Bu nodüllerin çoğu iyi huyludur.

Fibrokistik Hastalık

Seks hormonlarının etkisiyle bazı göğüslerde fibrokistik değişimlerin meydana gelmesiyle oluşurlar. Bu değişimler yapısaldır, herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. 30 ila 50 yaş arasında değişik şekil ve sıklıkta görülmektedir.

Mastodini (meme ağrıları)

Sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Genellikle adet öncesi dönemde meme dolgun ve ağrılıdır. Ağrı koltukaltı ve omuza yayılır. Mensturasyon döneminden sonra rahatlamaktadır. Menopoza yakın dönemde menstural döngüye bağlı olarak gösterdiği değişim karekterini yitirir. Mastodini meme kanseri için bir risk teşkil etmemektedir. Kafein içeren yiyecekler ve sıvı tutmayı gerektiren yiyeceklerin (çay, kahve, çikolata, kola, tuz ve kuru meyve gibi) azaltılması sonucu rahatlama sağlanabilir.

Doku değişimi

Fibröz dokunun hormonlardaki fazla uyarı nedeniyle normal göğüs dokusunun yerine geçmesidir. Göğüs sert ve nodüler bir hal alır. Sıvı birikmesi sonucu kist ve su dolu keseciklere dönüşebilir. Yoğun bölgeler mensturasyon döneminden önce daha gözle görülür bir durumdadır. Bu değişimler menopozdan sonra yok olma eğilimindedir.

Basit kistler

Kistler sıvı içeren nodüllerdir. Bir yada daha fazla sayıda olabilirler. Hassasiyetleri ve boyutları farklılık gösterebilir. Meme kanseri için belirli bir risk teşkil etmezler. Ancak büyümeleri ve karakter değişimleri takip edilmelidir.

Fibroadenoma

Fibröz ve glandüler bez dokularının birlikte oluşturduğu katı nodüllerdir. Düz ve oldukça belirgindirler. Meme içinde rahatlıkla hareket ederler. Genellikle 18-30 yaş arası bayanlarda görülür. Hassasiyetlerinde ve boyutlarında pek farklılığa rastlanmaz.

Papillomalar

Bez kanallarının içinde rastlanan elle muayenede belirlenemeyen küçük tümörlerdir. Göğüs ucunun hemen arka dış kısmında yer alırlar. Kanlı görünümde materyal üretir ve meme başından kanlı akıntı gelmesine neden olabilirler. Kansere dönüşebilirler.

Mastit (meme iltihabı)

Mastitler memedeki enfeksiyonlardır. Göğüslerde yer yer kızarma ve ısı artışına, yanmalara neden olan nodül gibi görünen sertliklere neden olabilirler. Özellikle emzirme dönemlerinde sık görülürler. Meme başı çatlak ve yaralardan enfekte olurlar. Bazen abselere dönüşebilirler. Kanser için herhangi bir risk taşımazlar.

Diğer oluşumlar

Hematom: Damarların travma sonucu zedelenmesi sonucu kanın meme dokusu arasına toplanması ile oluşur. Deride morarmaya ve memede ağrıya neden olur.

Yağ nekrozu: Travma sonucu meydana gelen diğer bir oluşumdur. Adipoz yani yağ dokusunun tahrip olması ile oluşan nodül şeklinde görülen nekroz (ölü doku) dokusudur.



hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık