22 Nisan 2008 Salı

GÖĞÜSLERDEKİ NORMAL DEĞİŞİMLER

GÖĞÜSLERDEKİ NORMAL DEĞİŞİMLER

Göğüsler belirli değişimler geçirir. İlk büyük değişim ergenlik döneminde görülür. Her bir evrenin ardından meme, hormonların etkisiyle değişik görevler üstlenir.

Diğer büyük değişim hamilelik ve emzirme dönemlerinde görülür. Menopozdan sonra da göğüslerde değişimler olur. Herhangi bir anormalliğin daha kolay farkına varılması için bu normal değişimlerin bilinmesi önemlidir.

Ergenlik: Adet görmeden önceki bir yılı belirtmektedir. Bu dönemde göğüslerde irileşme ve hassaslaşma ile büyüme görülür. Yumurtalıkların salgıladığı cinsiyet hormonlarının normalden farklı olarak artışı ile bu değişiklikler meydana gelmektedir.

Menstural dönem (Adet görme-Üreme Dönemi): Ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar göğüsler menstural dönem ile ilişkili olarak değişiklikler gösterirler. Bu değişimler aynı zamanda dişi cinsiyet hormonlarının etkisiyle olmaktadır.

İlk aşamada; göğüsler duyarlı ve gerilmiş değildir. Bu aşama rahat, detaylı, kolay bir gözlem için en iyi dönemdir.

İkinci aşamada; göğüslerin hacimleri ile birlikte hassasiyetleri de artmakta hatta bazen mensturasyondan sonra kaybolan nodüller belirmektedir.

Hamilelik: Değişimlerin en fazla olduğu dönemdir. Hamilelik ile başlayan bu dönem emzirme sonrasına kadar devam eder. Meme bu dönemi geçirdikten sonra olgunlaşır. 25 yaş öncesindeki hamilelik kansere karşı koruma sağlar.

Menopoz: Yumurtalık bu dönemde östrojen ve progesteron salgılamayı bırakarak etkisini yitirir. Bezlerin hacimlerinde azalma ile birlikte adipoz doku (yağ dokusu) oluşmaya başlar. Göğüsü destekleyen fibröz doku (bağ dokusu) sağlamlığını kaybederek göğüslerin gevşemesine ve sarkmasına neden olur.



hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık