22 Nisan 2008 Salı

Düşmeler

DÜŞMELER

Ev kazalarında çocuk yaralanmalarının %90'ı çocuk yalnızken olmaktadır. Düşme ve çarpma sonunda burkulma, kırık-çıkık, doku ezilmesi, yaralanma gibi bölgesel prob­lemler olabildiği gibi oluşabilecek genel be­den travması ve/veya kafa travması, yaşamı tehdit edebilir veya ölümle dahi sonuçlana­bilir.

Düşme-çarpma sonucu çeşitli sakatlıklar, felçler ve organ kayıpları söz konusu olabilir.

Bu tip kazalar tüm ev halkını tehdit eder; fa­kat özellikle çocuklar okul öncesi dönemde bunları daha sık yaşarlar.

DÜŞMELERDE İLKYARDIM

- Basit düşme sonrası gözle görünür bir ha­sar yoksa, bilinci yerindeyse ve tüm vücu­du normal hareket ediyorsa kişi yakın ta­kiple gözlenebilir.

- İlk 24 saat içinde kusma, dalgınlık, hafıza­da anlık kayıp, karın ağrısı, renk soluklu-ğu, solunum sıkıntısı veya havale geçirme gibi bir durum oluşursa en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli.

- Kol ya da bacakta basit düşme veya çarp­ma sonucu morluk oluşmuşsa, kalp sevi­yesinin yukarısında tutularak üzerine 20 dakika buz uygulanmalı. İkinci bir buz uygulaması için aradan 30 dakika geçme­si beklenmeli. Bu uygulama şişmeyi ve morarmayı azaltır.

- Yüksekten düşmelerde hiçbir sorun olma­sa bile kişi kırık-çıkık veya iç kanama ris­ki nedeniyle en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli.





hastalık-saglik.blogspot.com
--------------------------------------------
hastalıklar, sağlıklı yaşam
hastalık, tıp, sağlık